ZALOŽENÍ ZTRACENÉHO BEDNĚNÍ


Přesně po týdnu od zalití pasů jsme si naplánovali založení první řady ztraceného bednění.


Na založení ztraceného bednění jsme si přizvali známého, zedníka. Přeci jen se nám nechtělo zkazit tak důležitou věc jako základy domu. Představa, že založíme první řadu, vystavíme ostatní a výsledek bude kosočtverec namísto obdélníku, je děsivá.

Na stavbě už jsme měli palety ztraceného bednění složené, takže jsme koupili 15 pytlů cementu a 3 tuny písku. Bohužel s větším autem se nedostaneme blíže ke stavbě (míchačce), takže veškerý materiál je složen u vjezdu. Pro nás to znamenalo hodně, hodně a hodně vození a nošení materiálu.

Začali jsme v sobotu ráno a poslední cihlu domu jsme zakládali v neděli večer. Cement vyšel jen tak tak. Celkově tedy úspěch.

Rozložení sil pak bylo následující. Tomáš míchal a rozvážel beton. Já vozila písek a oba společně jsme pak vozili a nosili ztracené bednění. V mezičase jsem ještě chodila do šachty pouštět vodu a vrtala díry pro svislé roxory. Po vylití pasů jsme totiž dávali roxory cca 1 metr od sebe doufaje, že se trefíme a zbytek dovrtáme. Odřezat se musely jen 4 roxory, takže se to i celkem povedlo.
Drželi jsme se projektu, kde máme svislou výztuž R10 po 50 cm a v každé řadě 2x vodorovnou výztuž R8.
Do bednění jsme si ještě připravili prostup kanalizace, který vede pod středovou příčkou. Použili jsme kousek KG trubky 125.

Tím jsme i tak nějak skončili. Přes týden budeme vozit další bednění a písek, abychom mohli další víkend vyskládat zbývající řady a zalít.

Komentáře

  1. ztracené bednění široké 30cm?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj. Koukám, že máte poměrně velkou vrstvu podkladního betonu pod ztraceným bedněním a že je to zřejmě pouze písek + cement bez kameniva. Asi na půlce domu jsem to vyřešil stejně a do teď toho trošku lituji a vrtá mi to hlavou, protože si nejsem jistý, co za pár let udělá ten "betonový potěr bez kameniva" pod bedněním v této vrstvě. Neřešili jste prosím tuto otázku? Ten potěr se mi zdá strašně pórovitý a asi bude natahovat vodu....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravíme, Ono možná se to na fotkách zdá jako větší vrstva, ale bednění je usazeno do cca 2 cm vrstvy betonu. Pak je to pouze "vytaženo" na bocích. Asi to takhle prostě zedník, který námpomáhal dělá :D Jinak dům stále stojí a nikam se nehnul, a kromě jednoho místa u okna v podkroví ani nijak nepraská omítka (tam bude ale asi problém jiný). Co se týše ntahování vody, tak jsme neřešili protože máme celkem 4 řady bednění, navíc odizolované a kolem základů dokola drenáž.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ