ZALOŽENÍ PRVNÍHO ŠÁRU ZDIVA


Konečně jsme se dostali ke zdění. Nedočkaví a plní očekávání jsme rozbalili paletu IZO Kimmstein bloků a pustili se do založení a vyzdění prvního - repsektive prvních dvou šárů zdiva

 

První dva šáry cihel jsou speciální izolační bloky k odrušení paty zdiva. Jedná se o  šedé cihly poloviční výšky ale zato dvojité délky než naše vápenopískové cihly. K Odrušení paty zdiva se může použít i Ytong, který se ovšem nevyrábí v požadové tloušťce 17,5 cm a tak bychom museli každou cihlu řezat. Tomu jsme se chtěli vyhnout a i přes mírně vyšší cenu sáhli po systémovém řešení od Vapisu.
Zakládali jsme na normální zdící maltu pevnosti M10, kterou jsme si rozmíchali v kýbli míchadlem z Lidlu. Nivelákem jsme proměřili desku a našli nejvyšší rohový bod, od kterého jsme začali. Rohy jsme pečlivě naměřili a po založení první cihly jsme za pomoci provázku a vodováhy postupně usazovali cihlu za cihlou.


Druhá řada už byla na tenkovrstvé lepidlo od Vapisu. Cihly zdíme natupo - to znamená, že se rohy a napojení zdiva nepřevazují. Pro vazbu spoje jsou použity ploché ocelové kotvy, které se vkládají do maltového lože. Svislé spoje se dávají na sraz bez promaltování. Promaltovávají se pouze svislé spoje v rozích (v místě tupého spoje) a také nadezdívky plochých překladů.

Lepidlo jsme zkoušeli míchat míchadlem, stejně jako maltu ale nakonec jsme zvolili míchací metlu na vrtačce, protože míchadlo bylo moc velké - rozmícháváme vždy jen půl pytle lepidla. K nanášení lepidla na cihly používáme maltovací saně a jde to s nimi super. Lepidlo se nalije dovnitř saní a ty se usadí na cihly. Postranní lišty saně krásně udrží na cihle a po otevření dna saní, aby lepidlo mohlo vytékat, se saně jen sunou po zdi.


Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ