SKLÁDANÝ BETONOVÝ STROP


Stropní konstrukci máme skládanou, betonovou. Mezi stropní nosníky, uloženými na stěnách se usazují stropní vložky a celý strop se, vyztužený kari sítěmi a jinou ocelí, zalije betonem.



Materiál jsme objednali od společnosti Neico ze Slaného. Ve sjednaný den, přijelo auto s rukou a materiál se vyskládal na pozemek. Nosníky jsme potom naskládali na vrch poslední řady cihel a roztahali je po celé šíři cca 60cm od sebe. Následně jsme usadili první a poslední řadu stropních vložek, tak abychom si nosníky dali do přesné vzdálenosti od sebe. Poté jsme nosníky podepřeli stojkami a začali sázet vložky podle kladečáku. Nutno říct, že oproti VPC cihlách byly vložky lehčí, ale oproti miako keramickým vložkám je to pořád tíha. Celá konstrukce se následně nadzvihne, v našem případě, o 1,2 cm. To proto, aby se strop neprohnul pod svou vahou a vahou betonu a nebyl pak prohnutý směrem dolů.



Protože máme poslední řadu cihel z vyrovnávacích bloků, nemusíme řešit opatření proti zatečení betonu do elektrokanálků. V opačném případě bychom buď kanálky vypěňovali montážní pěnou nebo dávali pás asfaltové lepenky, tak aby beton nemohl zatéct dovnitř cihel.


Do konstrukce stropu ještě přijdou průvlaky a skyré průvlaky u schodiště, věnec a kari sítě. Vázání věmce a šalování stropu si necháme na další článek.

Komentáře

  1. Dobrý den,
    rád bych se zeptal, z jaké důvodu jste zvolili tento typ řešení stropu? Oproti Miako, ytong klasik nebo filigrán.
    Děkuji za odpověd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeden z důvodů je, že jsme nechtěli kombinovat materiály, které podle nás k sobě nejdou- jako VPC a keramika. Určitě by to šlo rychleji, protože Miako je podstatně lehčí ale upřímně, nestavíme dům aby to bylo jednoduché ale aby to bylo poctivé a betonový strop mi dává jistotu, že se nic nestane :) O filigránových stropech jsme vůbec neuvažovali, protože jsme o nich ani nevěděli a trochu mě to mrzí. Uvažovali jsme chvíli nad spiroly ale ty potřebují větší usazení na cihlu a s naší tloušťkou obvodového zdiva 175mm to nevycházelo.

      Vymazat
  2. Zdravím, v montážním návodu od Neico se píše, že se nosníky mají dávat do 10 mm maltového lože. U vás to ale vypadá, že jste je dávali na sucho rovnou na stěny? Zjišťovali jste, jestli to má nějaký vliv?

    Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      máte pravdu, do maltového lože jsme nedávali. Konzultovali jsme postup s projektantem a nemylsm že by to mělo nějaký vliv v případě VPC zdiva.

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    Podle fotek to vypadá na strop z rectobetonu, pokud je to tak, můžete mi prosím poradit jaký typ a průměr hmoždinek jste použili na kotvení rastru pro SDK podhledy? Zkoušeli jsme natloukací kovové i turbošrouby do betonu a nic nedrží.
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. strop máme z betonových stropních vložek Neico. Používali jsme vlastně klasické hmoždinky do zdiva. Někde držely lépe, někde hůře. Lepší by byly kovové, ale to bylo moc drahé.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ