VÝBĚR A ZAMĚŘENÍ OKEN


Okna do novostavby jsou jeden z velmi důležitých prvků každé stavby. který řeší každý investor. Pro pasivní dům jsou okna velmi důležitá a jejich výběr jsme nenechali náhodě a snažili se vybrat kvalitní. Zvažovali jsme parametry i cenu a nakonec vybrali naše budoucí okna - Internorm.



Konkrétně jsme vybrali plastohliníková okna Internorm KF500 v barvě antracit z obou stran. Podle nás i projektanta je to výborný profil oken se skvělými parametry pro pasivní stavbu. Plastohliník jsme vybrali z toho důvodu, že podle nás kombinuje skvělé izolační vlastnosti plastu a tepelnou odolnost hliníku. Doufáme tak, že ani velký HS portál na jih se nebude v létě kroutit. Zároveň jsme nechtěli dřevěná okna, která jsou sice krásná, ale vyžadují pravidelnou údržbu a na tu my prostě nejsme.


Zvažovali jsme i další výrobce oken, ale troufám si říct, že žádný se Internormu nevyrovnal. Proto jsme nakonec vybírali pouze mezi jednotlivými partnery Internormu v České republice. U dvou partnerů jsme využili možnosti a jeli se podívat přímo na stavbu, kde okna montovali. To musím jednoznačně doporučit. Vidět okna naživo v reálu a hlavně vidět i montáž je super věc. Rozhovor s prodejcem i s vlastníkem domu pak moc pomůže v rozhodování ohledně oken. Například rohhodování kam zvolit fixní okno, zda dát hlásič otevření oken, jaký dekor zvolit...

Po "výběrovém žízení" jsme zvolili společnost Winlux zastoupenou manželi Sedláčkovými. Komunikace super a cena nejlepší z poptávaných. Viděli jsme i montáž a byli jsme spokojeni.

5.12.2019 Proběhlo zaměření oken na stavbě. Okna by se dala objednat i bez zaměření, dle projektové dokumentace, ale chtěli jsme počkat na vyzdění posledního otvoru a zaměřit skutečný stav, protože jsme si nevěřili, že otvory budou přesně. Nakonec nám otvory seděli a rozdíl byl ∓0,5cm, což si myslím, že je dobré.

Ze samotného zaměření fotky nemám, ale probíhalo následovně. Ze všeho nejdřív se určil vágrys=vodorovná čára, která slouží k odměřování výškových úrovní, většinou 1 m nad úrovní čisté podlahy a pan sedláček nám všude namaloval čáry pro budoucí zaměřování ať už podlahářů nebo pro kuchyňkou linku. Následně už se pak zaměřovala jednotlivá okna. U každého okna se změřila šířka (nahoře, veprostřed a dole ) a výška (vlevo, vpravo). U dveří pak ještě výška od vágrysu. Celkově zaměření trvalo necelou hodinku i s povídáním ohledně oken, příprav na montáž apod.

Komentáře

  1. Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na termíny dodání a montáže od od objednání a zaplacení zálohy (kolik % zálohy jste měli vy ?).
    Mámě vybrané přesně stejné okna jako Vy. Zaměření a objednávka/záloha (80%) byla v lednu, a do teď ještě nemáme okna. (bohužel kvůli Koronaviru a výrobě v Rakousku).

    Přeji ať se daří.
    Jarek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      zálohu 70% jsme platili 27.12.2019 a montáž oken byla 19.-27.3 teda nějakých 12-13 týdnů. Ve smlouvě byl termín 8 týdnů+2 týdny vánoční svátky. Pokud čekáte už opravdu 6 měsíců, tak chápu, že je to nepříjemné :(

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ