ROZVODY VODY A KANALIZACE

Rozvody kanalizace nejsou ničím zajímavé - obyčejné HT potrubí v dimenzích a výškách dle standardů ke každému zařizovacímu předmětu. Rovody vody jsou ovšem zajímavé v tom, že jsme se nechali inspirovat stavbou pasivu Doubkových a rozhodli se pro rozvody vody v pex-al-pex systému s rozdělovači a rozvody do hvězdy.


Vše začalo důkladným studiem, rozvržením a nákupem potřebného materiálu. Rovnou řeknu, že jsme pak museli dokupovat materiál (kolínka a spojky) ještě dvakrát, takže ani sebelepší výpočet a příprava není stoprocentní :). Nakoupili jsme:

-trubky 16x2 pro rozvody k zařízovacím předmětům z rozvaděčů + izolace.

-trubky 26x3 pro páteřní rozvody a k tomu příslušná izolace. 

-lisovací tvarovky - spojky a kolínka pro oba rozměry.

-nástěnky a krytky nástěnek.

-lisovací kleště

-nůžky na trubky

-kalibrátor trubek

-rozdělovače a příslušenství k rozdělovačům (ventily, manometry, svěrné šroubení..)

-ventily, redukční ventil a filtry pro hlavní přívod vody

Kdo by se chtěl mrknout na naší inspiraci - zde krásný článek od pana Doubka včetně odkazů na materiály v komentářích https://blog.doubkovi.cz/rozvody-vody/

Začali jsme instalací koncových prvků jako podomítková sprchová baterie a závěsné moduly pro wc. Závěsné moduly jsou uchyceny dle návodu výrobce a vše bylo bez problémů. U sprchové baterie, která je připevněná závitovými tyčemi jsme měli problém vyrovnat ji do roviny. Prostě se nikdy nepodaří vyvrtat otvory přesně na milimetr, tak jak potřebujete a tak jsme museli závitové tyče mírně přiohnout, abychom dosáhli roviny.

Následně jsme připevnili rozdělovače na zeď technické místnosti, k čemuž nám opět pomohl pan Doubek, když sdílel data pro 3D tisk držáků, které on sám navrhl. Mockrát děkujeme.

 

Také jsme vyvrtali díry pro venkovní nezámrzné ventily vody. Na otvory jsme použili vrták 40mm a vrtali v mírném spádu směrem ven. Nezámrzné ventily jsou značky Schell polar, protože původně zamýšlené Kemper ventily bychom museli, díky tloušťce zateplení, prodlužovat. Tyto ventily prodlužovací kus nepotřebují.

Po nutných přípravách, jsme se mohli pustit do samotného tahání trubek. Nejsložitější na celém procesu, jak se ukázalo, je natažení izolace na trubku. Vše ostatní už je opravdu sranda, trubky jsou ohebné ale přitom pevné, takže drží tvar, jaký potřebujete. S nůžkami se snadno zkrátí na požadovaný rozměr a po zkalibrování se jedním pohybem nalisují na tvarovku (spojku, kolínko nebo nástěnku).







Po přípravě všech trubek jsme se pustili do kompletace rozvaděčů. Trubky jsme si při tahání popisovali abychom  později nemuseli hledat odkud, kam vede. Trubky jsme porovnali, tak aby nešla jedna přes druhou a pomocí svěrného šroubení dotáhli jendu po druhé. Následně jsme provedli tlakovou zkoušku. Systém jsme napustili vodou, odvzdušnili a natlakovali na 6bar (což v životě v potrubí nebude) abychom viděli, zda nedochází někde v únikům. Nikde nám nic nekapalo ani se nerosilo, takže považuji rozvody vody za úspěšné.



Když byly rozvaděče hotovy, bylo potřeba také dodělat hlavní přívod vody. Před domem máme vodoměrnou šachtu s vodoměrem, do domu nám tedy vede trubka DN32. Na ní jsme dali hlavní ventil, následně redukční ventil (protože máme silný tlak, který je potřeba snížit) a přes ventily se šroubením a filtry jsme přívod vody, už v pex-al-pex 26x3 dotáhli k rozvaděči studené vody. Před rozvaděčem je ještě t-kus, aby voda šla do bojleru. Následně ještě dopojíme teplou vodu z bojleru do rozvaděče teplé vody a k rozvaděčům podlahového topení. To ale až bude TČ i bojler na svém místě.

 


Komentáře

  1. Zdravím, mohu se prosím zeptat, jaké velikosti ventilů, šroubení a fitinků jste použili? Mám stejnou filtraci Hydra 1" a přívod DN32. Řeším, zda vzít všechno ve velikosti 1" nebo regulátor tlaku v 1/2" a udělat redukce, abych se zase dostal na 1" k filtraci. Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, redukční ventil máme v 1/2 takže od přívodu vody to jde: přechod z PN 30 na DN25, redukce na 1/2, regulátor tlaku, redukce zpět na 1" , ventil, filtr...

      Vymazat
  2. Dobrý den, mám prosbu, jak jste přidělal sanitární rozdělovače ke zdi? Jinak díky za Vaše stránky, pěkná práce ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, rozdělovače vody jsou přidělány pomocí držáků navržených panem Doubkem (ze zmiňovaného článku) a vytištěných na 3D tiskárně.

      Vymazat
  3. Dobrý den, co je to za černý nátěr spoza podomítkové baterie?
    Je to kvůli vzduchotěsnosti nebo hydroizolace?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ