KOLEKTOR PRO TEPELNÉ ČERPADLO

Přes svátky jsme měli k dispozici bagr, takže úkol zněl jasně. Hrabat a hrabat. Měli jsme v plánu zakopat 350m PE trubky. Nakonec se nám podařilo (lépe řečeno manželovi) vykopat a položit cca 320 m trubky za 9 dní. Výkop na kolektor byl široký 1 m a hluboký 2m, někde i více.


V původní nabídce od Acondu na tepelné čerpadlo jsme měli 250m kolektoru. To jsme si říkali, že se nám krásně vejde. Délka v nabídce je ovšem čistě orientační a skutečná délka kolektoru je závislá na vícero faktorech a vypočítává ji technik ze společnosti Getra, která s Acondem spolupracuje právě na kolektorech pro čerpadla. My potřebujeme 300 ale domluvili jsme se, že nám pošlou 350m s tím, že se pokusíme zakopat co nejvíce. Čím je totiž kolektor delší, tím lépe regeneruje a je účinější.

Přišlo nám tedy klubo 350 m PE trubky v průměru 40, což už je síla a rozmotávání nám dalo dost práce, protože trubka je už hodně silná a nepoddajná. kolektor musí být zakopán v hloubce minimálně 1,5 m a 1 m od sebe. Manžel kopal výkop metr široký tak, aby se na jednu stranu dala trubka a po druhé straně se vedla zpět. Další výkop pak byl ve vzdálenosti 1m od prvního. Tak byla dodržena odstupová vzdálenost trubke kolektoru a my nemuseli hrabat 350 m výkopu ale "jen" zhruba 190m. I tak to zabralo dost času a jsem ráda že jsme měli možnost bagru a platili jen naftu. Protože jinak bychom se opravdu nedoplatili...

Poslední den se ještě vykopala díra pro nádrž na dešťovou vodu a vsak, abychom  měli připraveno s nemuseli shánět nikde bagristu.










Komentáře

  1. Dobry den, dnes jsem narazila na váš blog a upřímně mě překvapilo, kolik toho mají naše stavby společného - pasiv, dvoupodlažní, z VPC, narození syna :-). Kromě jedné zásadní věci - my si netroufli na svépomocí, především kvůli nedostatku času.
    Každopádně bych se chtěla zeptat, jak velkou a jakou konkretne plánujete retenční nádrž? To jsem nikde nenašla. Děkuji za odpověď. Katka Faltysova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jsme rádi, že čím dál více lidí uvažuje o stavbě svého domu a staví pasivní domy a ještě k tomu z VPC :) za nás nejlepší volba. Upřímně kdybychom už měli syna, tak se do stavby svépomocí asi taky nepustíme, ale začínali jsme jako bezdětný pár, který na to má čas.
      Retenční nádrž plánujeme dvouplášťovou, kvůli jílovité půdě a spodní vodě, o objemu 10m3. Konkrétně uvažujeme o nádrži od firmy Plastovar či Plastcontrol.

      Vymazat
  2. Mrkněte na betonové nádrže. Vyjdou levněji a usadí se do štěrkového nebo pískového loze. My máme 7m3 a super. Je to monolit takže to nemá šanci propustit vodu a ani nijak znicit. A to máme též jílové podloží se spodní vodou. https://www.dobrezumpy.cz/produkty/betonove-nadrze-destovou-vodu/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ