RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ

Další kapitolou ve stavbě našeho domu jsou sádrokartonové stropy. Sádrokartonové podhledy máme kromě technické místnosti a úklidové místnosti pod schody všude, takže bylo potřeba připravit nejdříve rastry. Ty nám trvaly skoro 14 dní. Přibližně jsme spočítali a objednali materiál. Následně jsme jen přikupovali, co zrovna chybělo. 

V podkroví máme v obytných místnostech (pokoje a ložnice) výšku podhledu 8cm a na šikminách 6cm, tak aby byla světlá výška místnosti co nejvyšší. Na chodbě, v šatně a v koupelně je potom podhled vysoký 23 cm, především vůli rozvodům vzduchotechniky. U nižšího podhledu jsou CD profily kotveny pomocí přímých závěsů do OSB. U vyšších podhledů je dvojitý rastr s použitím vodících CD profilů zavěšených na drátech s okem a závěsů s perem.

Závěs s perem a drát s okem 25cmPřímý závěs 12 cm

Rastr s přímými zavěsy:

Pomocí laseru jsme si odměřili výšku pro UD profily a ty po naměření a přilepení akustické pásky přidělali natloukacími hmoždinkami (6x35mm) do stěny. Následně jsme rozměřili závěsy a přivrtali rychlošrouby FN 35 (4,2x35mm). Do UD profilů se usadili CD profily a přichytili k přímým závěsům v dané výšce šrouby TN 25. Nakonec jsme ještě profily porovnali pomocí latě ro roviny. Do OSB jsme vrtali přes butylovou pásku nebo následně vruty přelepovali airstop páskou kvůli dodržení neprůvzdušnosti domu. 

Dvojitý rastr:

Stejný postup pro UD profily. Na UD profily se usadili vodící profily a zavěsili se na dráty s okem se závěsem s perem. Konec drátu se ohnul o 90° a navrtal do stropu šroubem 6x35mm - do OSB napřímo, dole do betonového stropu na hmoždinku. Vodící profily se porovnali do správné výšky. Následně se usadili CD profily a pomocí křížových spojek a tex šroubů (3,5x9,5) se spojili s vodícími profily.

Poznámka : dvojitý rastr byl podstatně jednodušší a rychlejší na montáž než rastr s přímými závěsy. 

Na takto připravené rastry budeme přivrtávat SDK protipožární desky Rigips, přelepovat spoje páskami a tmelit - to zase příště. V místech kde máme vyveden koncový prvek (odvod nebo sání) vzduchotechniky ještě budeme dodělávat tunel z SDK.


 




V podkroví máme ještě dle projektu ve stropě izolační vatu Isover Unirol Profi v tloušťce 50mm. Tu jsem dávala sama a za tři dny bylo hotovo. Jinak rastry jsem dělala s pomocí tchýně, které moc oba děkujeme, protože bez ní bychom neměli stopy 😁.

Komentáře

  1. Zdravím, kde jste prosím kupovali profily? Rigips se snad nikde sehnat nedá... díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kupovali jsme v DEK, jako téměř všechen materiál. Je ale pravda, že když jsme pak dokupovali už byl celkem problém, čekalo se na dodání...

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS