DRENÁŽ V ZÁKLADECH


Protože nám do základových pasů neustále přitéká spodní voda, pustili jsme se na radu geologa do drenáže, která odvede vodu pryč a neohrozí tak beton během tvrdnutí.


Během dne a půl se zaplnily komplet pasy do výšky 30 cm, proto jsme nechtěli nic podceňovat a raději drenáž udělali. Projektant sice tvrdil, že je to zbytečné a nikdy to neviděl ale geolog byl jiného názorů a upřímně...když jsem viděla jak moc ta voda přitéká a neustává, souhlasila jsem.

Do drenáže jsme se pustili 1.5.,kdy byl svátek a měli jsme volno. Nakonec nám trvala celý den. Naštěstí si bagrista ještě neodvezl bagr, a tak nám během půl hodiny vyhrábnul drenáž od pasů až k hranici pozemku. My jsme pak ručně hrabali přímo v pasech drážku pro drenážní trubku.
To byla skutečně lahůdka, kopat pod vodou do mazlavého jílu, který se lepí na lopatu, na holiny, na všechno. Asi nemusím říkat, že jsme oba dva byli od hlavy k patě od bahna.

Jakmile voda mohla odtékat, bylo zapotřebí očistit pasy od jílového bahna, jinak by nikdy nevyschly. Zápasila jsem s lopatou obalenou v tomhle mazlavém hnusu docela dlouho. Lopata za chvíli vážila asi 5 kg a holinky na nohách jakbysmet. Po očištění pasů jsme položili drenážní trubku a zasypali štěrkem. Končili jsme večer, celí od bahna a příšerně unavení.






















Nakonec ale přes všechna moje zhroucení o tom, jakou máme smůlu a bezradnosti, to vypadá vcelku povedeně. Hlavně aby to plnilo účel.


Komentáře

  1. Dobrý den, pozorujete nějaké sedání stavby či praskání omítek? mám podobnou zeminu, tak mě to zajímá. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      řekla bych se standartní sedání domu - máme malé prasklinky od spodních rohů oken (ale také ne u všech..) Nic hrozného :)

      Vymazat
  2. Dobrý den, máme na stavbě obdobný problém. Mohl bych s Vámi daný problém zkonzultovat? Poslal bych vám telefon. Děkuji

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ