PŘÍČKY V PODKROVÍ A DOZDĚNÍ ŠTÍTŮ


Je vidět, že jsme na stavbě značně polevili a to bylo potřeba napravit. Banka nám sice posunula termín dočerpání i dostavění o rok ale stejně bychom se rádi ještě letos stihli nastěhovat. K tomu ale vede ještě dlouhá cesta plná práce a tak není čas otálet a odpočívat. Je potřeba se opět pustit do práce a pořádně zabrat.


Rozhodli jsme se, že do montáže oken (19.3.2020) chceme mít hotové všechny příčky, zaklopený strop OSB deskami a dozděné štíty. Pořádná makačka, tak uvidíme, jestli se nám to povede. Veškerý materiál a nářadí na to snad máme, tak už zbývá jen napnout síly.

Začali jsme příčkami v podkroví a o víkendu si je založili. Zakládali jsme na vyrovnávací příčkové bloky a úmyslně vynechali založení kousku příčky vedle otvoru na dveře u ložnice a koupelny (na obrázku vyznačeno žlutě). Jednak jsme mysleli, že by nám to v tuto chvíli spíš překáželo a taky se obávám, že by nám nevyšli cihly. Proto si tohle necháme až nakonec a v případě nutnosti dozdíme z ytongu. V tomto případě totiž tenhle kousek příčky neplní žádnou jinou funkci než výplň k obložkám.


Po založení jsme samozřejmě zdili. Příčku mezi jižními pokoji do 8. řady a příčky v severní polovině domu do 4. řady. To proto, abychom mohli bez problémů zaklopit strop (a šikminy) OSB deskami. Pozáklopu příčky dozdíme a případnou mezeru vypěníme.



Nejdříve jsme chtěli zaklopit strop a pak dozdít štíty, ale pak jsme zauvažovali, jak bychom štíty dozdili... cihly mají zámky a kdybychom ji seřízli napřesno tak už ji na místo nedostaneme, protože se nevejde. Kdybychom ji seřízli tak, aby se vešla, bude zase mezi cihlami a OSB deskami mezera 0,5-1cm...A to jsme nechtěli. Rozhodli jsme se proto nejdříve dozdít štíty - sežíznout cihly, tak aby se deska krásně vešla a následně až poté zaklopit strop.

Ačkoliv nám chybělo ve štítech dozdít vždy jen pár cihel, zabralo nám to celý víkend. Řezat VPC cihly je prostě náročné. Musíte mít diamantový kotouč, pevné nervy a ideálně i velkou flexu - 230mm. My ale máme 150 mm, takže to znamenalo ještě více nervů. Každou cihlu hezky seříznout po obvodu a následně pár ran palicí a dobrousit vnitřek. Cihly jsme si nejdříve usadili do štítu, popsali a s pomocí desky, přiložené na střešní trámy, nakreslili čáru řezu. Následovalo několik desítek minut řezání a broušení a pak zkouška. Cihly jsme si usadili a zkoušeli, zda se deska všude bez problémů vejde.

Pak už se jen vypěnili obnažené otvory v cihlách a nalepili na své místo. Malé zbylé kousky (které by se už ani nedali uříznout) jsme domaltovali.



Komentáře

  1. Ahoj, horní část štítů budete řešit jenom z OSB desek (viz první fotka v článku)? Fasáda pak bude stejná pro celý štít, jak budete napojovat fasádní zateplení (polystyren)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, horní část štítu bude pouze z OSB desek. Polystyren bude v této části 16cm široký aby byl ve stejné rovině s polystyrenem na domě, který bude 30cm široký. Fasáda tedy bude v jednom a nebude poznat přechod.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ