ZÁKLOP STROPU PODKROVÍ OSB DESKAMI


Na záklop stropu jsme použili EGGER OSB 4 TOP desky, které by měli být lepší, co sekvality týče a není tedy zapotřebí žádný nátěr latexem jako u jiných desek k zajištění neprůvzdušnosti. Na spoje a překrytí šroubů jsme použili airstop pásky od Isocellu.




Začali jsme s rovinou nad věncem. Desky jsme s pomocí okružní pily rozřezali na 26,5cm široké pruhy a pro přišroubování k pozednici jsme použili zbylé kousky OSB jako podložky. S úplnou rovinou jsme si nedělali takovou hlavu, protože věnec také není uplně rovný, ± pár milimetrů se tam najde. Vše se pak srovná omítkou s perlinkou. 

Spoje desek jsou protmeleny a přelepeny airstop páskou (Airstop Flex 50mmx25m). Šrouby jsou také přelepeny airstop páskou (Airstop KB 50mmx50m). Na spoje mezi OSB a zdivem jsme použili aistrop pásku s dělenou krycí folií (Airstop Flex 100mmx25m). Všechny pásky jsou od výrobce Isocell.




Ještě jsme si museli poradit s otvorem, který zůstal na koncích pozednice. K tomu jsme si nařezali trojúhelníky, aby přesně seděli do otvoru a přiléhali k OSB desce. Montáž pak byla zábavná, protože se do místa dost špatně dostávalo.



Následovala nakloněná rovina šikmin. V tu chvíli jsem děkovala, že jsme vzali desky 67,5x250cm a ne ty větší. Sice máme zvedák desek, ale pro nakloněnou rovinu to není uplně ideální řešení a navíc desky potřebujeme protahovat kousek ven, až k poslednímu nosníku. 

Na severní straně jsme si museli navíc poradit s otvorem pro odvětrávání kanalizace. Sestavili jsme si tedy kolena, přechodky a roury do konečného stavu a na přiloženou desku obkreslili tvar otvoru. Vyšla z toho krásná elipsa a pomocí vrtačky a ruční pilky jsme dotvořili otvor k použitelnosti.

  
Následně už jsme jen pokračovali ve standardním režimu. Přetmelit spoje - přidělat desku - přelepit spoje a šrouby. Občas nějaký ten dořez, zkrácení a pomocný rošt.

 

Pro půdní schody jsme si připravili tubus, do které jsme schody usadili pomocí montážní  sady. Půdní schody jsme vybrali protipožární schody Fakro LWF 45. K tomu jsem dokoupila montážní a těsnící sadu a v plánu je pořídit i vrchní víko, tak aby nám pi otevření schodů nenapadal všechen bordel z půdy do pokoje.



Nejprve jsme si udělali rošt mezi nosníky, následně připevnili OSB desky jako tubus pro montáž schodů a do něj schody usadili. Schody jsou usazené tak, aby vycházeli v jedné rovině s budoucím SDK podhledem. Tubus je 51 cm vysoký s ohledem na náš silně zateplený strop.




OSB jsme museli ještě vyřezávat u trámů podpírajících vrcholovou vaznici. To se nám myslím povedlo pěkně a musím nás pochválit. Důležité je vše správně naměřit.




Celkem jsme použili 56 OSB desek (675x2500 PD) a celý strop včetně usazení půdních schodů nám trval 2 týdny. Hodně jsme toho udělali jen z lešení nebo žebříků ale použili jsme i zvedák desek, který jsme si koupili.
Výsledek myslím dobrý :).


Komentáře

  1. Jakou sílu OSB desek jste, prosím, použili?

    OdpovědětVymazat
  2. A jakou další úpravu OSB desek jste volili? Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý deň, aký rozmer podkrovných schodov ste zvolili?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ