ZKUŠEBNÍ BLOWER DOOR TEST

Po omítkách nastal čas na první zkušební test neprůvzdušnosti. Ten měl ukázat, jak moc jsme byli pečliví, a případně ukázat nedokonalosti, které se v této fázi stavby ještě dají opravit.


Samotný test trvá velmi krátce. Do vedlejších dveří (u nás balkonových dveří na terasu) se osadí rám s plachtou, do které se usadí ventilátor a k němu se připojí měřící zařízení. Záměrně se měřák nedává do vchodových dveří, protože ty většinou bývají méně těsné. Nejdříve se měří hodnota při podtlaku. Díky podtlaku se dají zjistit úniky. Když totiž obejdete dveře/okna, tak můžete cítit proud vzduchu v místech, kde je jakákoliv netěsnost. 

Po podtlaku se měří i přetlak. Ten vyjde většinou lépe, protože podtlak způsobí, že například mírně nedoléhající dveře se natlačí na těsnění a jsou v tu ránu těsnější. Výsledná hodnota je potom průměr z obou měření.

Naše hodnoty byly 0,39 při podtlaku a 0,28 při přetlaku - tedy celková hodnota 0,33. Limit pro uznání dotace Nová zelená úsporám je 0,6, takže jsme spokojeni.

Ještě se pokusíme výslednou hodnotu vylepšit-přetěsníme rohy oken silikonem, necháme seřídit vstupní dveře a uděláme zateplený a utěsněný poklop na půdní schody. Uvidíme kam až se dostaneme.

Komentáře

  1. Skvělé, že vám to vyšlo. Gratuluji. Mě včera dělal test pan Martínek s hodnotou podtlaku 0,2 byl jsem šťastný jak blecha, že moje pečlivost se vyplatila. Okna od Internormu jsou skvělá, mám stejné jak vy KF500. Jen hlinikové vchodové dveře nejsou dole u purenitu uzavřené, mají otevřený profil a tudy to táhlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme, a také gratulujeme. My vstupní dveře potřebujeme seřídit protože opravdu aktuálně netěsní - pán co test dělal je zkusil přimáčknout a hned hodnota klesla o desetinu...

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    řešili jste vzduchotěsnou vrstvu omítnutím až včetně příček, nebo jste omítali speciálně před dozděním příček místa, kde poté byly příčky napojeny? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. omítky byly už na komplet hotových stěnách - včetně všech příček

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ