PODLAHOVÉ TOPENÍ A ANHYDRIT

Podlahové topení jsme měli v plánu pokládat svépomocí, ovšem z důvodu úspory času (teď už opravdu spěcháme kvůli termínu porodu) jsme zvolili firmu Acond, která nám bude dodávat tepelné čerpadlo. Na lití podlah jsme zas domluvili firmu litipodlah.cz z České Lípy.

 


Pokládka podlahového topení byla domluvená na 24.11. a trvala jeden den - od 11 do 20 hodin. Chlapi přijeli celkem ve třech lidech a hned co přijeli, se pustili do práce. Dva nejdříve položili folii zatímco jeden se hned pustil do kompletace rozvaděčů. Pak začali tahat trubky jednotlivých okruhů. V domě máme celkem 11 okruhů - 5 dole a 6 nahoře. Topení je všude kromě spižírny, prostoru pod schody, pod vanou a kus ve sprchovém koutě, blízko sprchového kanálku.
















 

Dole máme celkem 23 cm podlahového polystyrenu, takže příchytky a trubky krásně držely. Nahoře ale máme kročejovou vlnu od Isoveru a tady nastaly trochu komplikace. Příště bych zvolila polystyren i nahoru. Příchytky ve vlně tak dobře nedrží. Což se ukázalo následně i při lití podlah.

Další komplikace nastaly na závěr, při tlakové zkoušce. Topení vůbec nešlo natlakovat, což znamenalo jediné. Někde nám to utíká. Příčina se našla ihned a to v, od nás připravených spojích, propojení mezi rozdělovači. Propojení mezi jednotlivými rozdělovači jsme totiž připravovali my, tak aby bylo schováno v podlahové izolaci. Bohužel se ukázalo, že lisovací kleště pro rozměry trubky 26x3 nelisují dobře. Znamenalo to jediné - vytrhat podlahovou izolaci až ke spojům a ty přelisovat. Skoro jsem se hroutila když nám chlapi rvali polystyren z podlahy. Co bylo ale horší, že i přívod vody máme v 26x3 s lisovanými spoji v podlaze a to úplně dole, pod izolací. Nezbývalo nám tedy nic jiného než přívod ustřihnout, v podlaze nechat trubky a vymyslet jak napojíme vodu znovu, lépe, nad podlahou.

V pátek 27.11. pak přijeli vylévat podlahy anhydritem. Kvůli plánovaným dřevěným podlahám v podkroví máme vyšší pevnost anhydritového potěru, 25 MPa. Anhydrit je v přízemí všude vylit ve stejné výšce, jen v podkroví je rozdílná výška v koupelně a ostatních pokojích kvůli rozdílné podlahové krytině. Anyhdrit není vylitý pod vanou a její přizdívkou a také v části sprchového koutu, který budeme spádovat betonem.

Nejdříve si chlapi stavbu proměřili a objednali mix v místní betonárce. Připravili mezidvěřní dilatace, hadice a svůj peklostroj. Do něho se z mixu leje namíchaná směs a pomocí šneku a čerpadla se konstantním tlakem žene skrz hadice až na místo, kde je potřeba. Následně se směs zvibruje aby se dostala všude a částěčně se znivelovala. Za 3 hodiny byl vylitý celý dům, přičemž nejdéle se vždy čekalo na mix. Jinak by snad bylo hotovo i za 1,5 hodiny...

Celková cena za cca 125m2 v průměrné vrstvě 55 mm anhydritového potěru 25MPa = 48.000,-

Ještě jsme dostali instrukce, že 48 hodin se anhydrit má nechat být, následně větrat a po týdnu buď topit nebo v našem případě, protože ještě nemáme kolektor, alespoň vysoušet a odvádět vlhkost. Anhydrit jsme nechali ještě ke konci roku zbrousit.









Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ