INSTALACE TEPELNÉHO ČERPADLA

Po úspěšném zakopání zemního kolektoru na pozemek jsme mohli požádat Acond o připojení tepelného čerpadla a doufat, že brzo budeme topit. Samotná montáž byla na dvy dny, kdy první den se namontovalo samotné tepelné čerpadlo s bojlerem a vše se propojilo mezi sebou, s kolektoru, okruhy topení a rozdělovači vody. Další den pak elektrikář dopojil tepelné čerpadlo a my mohli topit a ohřívat vodu.

 


25. a 27.1.2021 jsme se dočkali montáže našeho TČ země voda se zemním kolektorem Pasiv G4 od společnosti Acond. První den se navezl veškerý materiál, čerpadlo a bojler a začalo připojování. Nejdříve příprava, napojení hlavního přívodu vody, umístění čerpadla a napojení kolektoru. Následně umístění bojleru a propojení toho všeho mezi sebou. Trochu jsem se obávala, že to bude trubek, ale výsledek se mi moc líbí. Díky logickému uspořádání v technické místnosti je propojení jednoduché a krátké.

Čerpadlo je vysoké necelý metr a má horní připojení. Vlevo je připojen přívod a vývod zemního kolektoru, kde cirkuluje nemrznoucí směs. Vpravo je pak propojení s bojlerem. Z bojleru pak vede teplá voda do rozdělovačů podlahového topení a do rozdělovače teplé vody + je tam zpátečka z topení. Další propojení pak pro dopouštění systému a odvod z pojistného ventilu.

Na konci montáže jsme dostali miniinstruktáž co dělat když je potřeba dopustit systém topení, vyčistit filtr, dopustit kolektor se solankou atd. Já si z toho vzala, že kdyby něco, tak mám volat :D.

Další den přijel elektřikář a začal připojovat TČ, nejdříve na hlavní přívod a pak jsme hledali správné UTP kabely pro připojení venkovního čidla teploty, vnitřního čidla teploty a internetového připojení. U toho jsme se trochu zapotili, neb náš elektrikář je ... raději neříkat. Kabely jsme tahali narychlo téměř sami a nepopisovali se. A jelikož pořád nemáme zapojený rozvaděč, tak to bylo něco, hledat v tom klubu kabelů. Nicméně, zadařilo se, připojení jsme. Topíme!

Nechtěli jsme termostat s čidlem umisťovat do obývacího pokoje, protože se mi vzhledově nelíbí. Máme tedy jen čidlo, schované za falešným vypínačem a ovládací termostat je umístěný přmo u teleného čerpadla. na něm se dá ovládat vnitřní teplota a sledovat teplota vody a venkovní teplota.



Aktuální teplota doma je 14°C při venkovních -9°C, bez zateplení. Doufám, že se počasí brzo umoudří, oteplí se a my zateplíme.

Tepelné čerpadlo s bojlerem a kolektorem cca 320m nás vyšlo na 184.565,-. Zakopání kolektoru pak 4.883,- za naftu do bagru.


Komentáře

  1. Dobrý den, mohl bych poprosit fotku finálního zapojení v TM? Nikde nevidím expanzní nádoby. Plánujeme také TČ Acond, ale máme velmi malou TM, tak bych měl rád představu. Děkuji! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, na poslední fotce už je to komplet. Externí expanzní nádobu nemáme. Nad čerpadlem jen přibyla rekuperace - fotka bude v dalším článku :)

      Vymazat
    2. Expanzní nádoby jsou v TC. Jedna na okruh v domě a druhá na solanku zemní registr.

      Vymazat
  2. Dobry den,
    mohu se zeptat jakou nemrznouci kapalinu jste pouzili do primarniho okruhu?
    diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      bohužel netuším co Acond používá :(

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ