NAŠE FAILY

Během stavby samozřejmě přijdou momenty, kdy si řeknete "Já jsem ale... To jsem po...." Takové momenty se nevyhli ani nám a že jich bylo. Rozhodli jsme se některé zvěřejnit protože třeba to někomu pomůže se podobných chyb vyvarovat.

 

Jednou z nejčastějších "chyb" je špatně spočítaný materiál. Buď jsem napočítala více a materiál zůstal, protože nešel vrátit do stavebnin a nebo jsem naopak spočítala méně než bylo skutečně potřeba. Takhle nám zbylo například 10 palet vápenopískových cihel, kari sítě, různý další drobný materiál, KG trubky atd. Většinu materiálu se snažíme využít třeba na související stavby - cihly využijeme na zahradní domek, kari sítě na bazén/biotop apod. Ostatní se snažíme alespoň prodat ikdyž s nějakou ztrátou. Když něco chybí je to většinou menší problém. Spočítá se co chybí a dokoupí se, pokud je k dispozici. Ale třeba jsem takhle špatně spočítala beton na desku a musel kvůli jednomu jedinému kubíku přijet další mix. Což se taky prodraží.

Dalším typem chyb je nedostatek zkušeností. Drtivou většinu prací děláme na stavbě úplně poprvé a teprve se je učíme. Jak se říká, dnes už bychom udělali několik věcí jinak. Určitě by se hodili zkušenosti se zděním VPC, protože díky malé tloušťtce mají cihly tendenci se naklánět a než jsme na to přišli a takříkajíc to "dostali do ruky", první 4 řady jsou takové divoké a ne úplně rovné. Také je dobré dělat objednávky ve stavebninách raději mejlem - my jednou objednali jen telefonicky a samozřejmě dorazilo zboží špatně, a vracení a čekání na to správné nás stálo drahocenný čas. Vědět, co víme teď bychom dolů zvolili o 1cm EPS ve skladbě méně, abychom měli rezervu pro veškěré nerovnosti a nemuseli tak složitě vyrovnávat první vrstvu. Do podkroví bychom potom jako kročejovou izolaci volili také EPS. Nyní máme vlnu a příchytky na trubky podlahového topení tak obtížně držely. Báli jsme se pokaždé když se tam prošlo, protože bylo cítí jak každý krok zvedá trubky topení. 

 


S nedostatkem zkušeností je spojena i důvěra v projektovou dokumentaci. Ono ne vždy platí, že co je v dokumentaci je správně, jelikož jak se říká: papír snese všechno. Mít už nějaké ty zkušenosti na začátku tak například neděláme kanalizační šachty v DN400 když bohatě stačí 300. Ušetřili bychom nějakou tu korunu. Naopak prostup na elektřinu základavou deskou bychom udělali větší než DN110 - jen tak tak se tam všechny ty kabely vešly. Zkontrolovali bychom třeba i zda je v dokumentaci vše  - v tabulce prvků třeba chyběl 1 překlad, a jedna příčka nebyla vůbec označena z čeho je, takže se muselo později (když se na to přišlo) doobjednávat extra překlad a několik cihel z Vapisu. Někdy naopak v dokumentaci byly věci (asi z minulých podobných projektů?) které tam nepatřily a některé věci úplně chyběly. Třeba nám chyběli prostupy na vodu a elektřinu do patra a museli jsme je později vrtat jádrovou vrtačkou - udělat je rovnou při lití stropu, ušetřili bychom. Tu a tam špatné rozměry - to je asi standard.

Další chyby jsou způsobeny většinou špatným měřením nebo špatným vyčtením z dokumentace. Museli jsme například předělávat některé zásuvky, protože jsme jaksi nepočítali s vestavným nábytkem. Takže třeba v pokojích bychom měli zásuvku uprostřed boční stěny skříně. Nebo jsme při vyměřování světel jaksi pozapomněli, že v pokojích ještě budou tunely z SDK kvůli rozvodům rekuperace. Takže jsme ještě museli řezat do SDK a po protažení kabelu, to opravovat a tmelit. Taky jsme v přízemí špatně umístili překlady nad interiérové dveře. Tak nějak jsem předpokládala, že budou ve stejné výšce jako dveře vstupní, ale stačilo kdybych se podívala do projektu a nemuseli bycom pak překlady podlepovat. Další případ je špatné vyvrtání otvorů pro rozvody rekuperace ven z domu - asi opět chyba v měření a nakonec jsme museli otvory předělávat a původní zaslepovat. Velká škoda a zbytečná práce.


 

Další chybou byla naše naivita a nezkušenost. V létě nám vykradli stavební boudu a ukradli všechno nářadí, elektrické i ruční, oblečení a další věci. Stačilo na začátku pořídit větší petlici a kvalitnější zámek. Nadruhou stranu si říkám, že pokud zloděj něco opradu chce ukrást, tak si cestu vždy najde.

Myslím, že další chyby se ještě objeví, takže článek budu postupně aktualizovat.


Komentáře

  1. Takové články se na blogu málokdy vidí 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rádi se podělíme o úspěchy i neúspěchy. Myslím, že sdílení špatných zkušeností je stejně důležité :)

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ