ZATEPLENÍ A FASÁDA

S nástupem lepšího počasí se postavilo lešení a začalo se s fasádou domu. Zateplení máme z 30 cm šedého EPS, lepeného celoplošně bez kotvení. K tomu je 30 cm Perimetr a doplňkové prvky pro kotvení dalších konstrukcí k domu. Pro kotvení stání pro auta jsou to celkem 3ks Dosteba SLK-ALU-TQ s nosností 2550-6670kg. Pro kotvení pergoly terasy pak máme 2 ks Propasiv Block A s únosností až 2200 kg. Pro kotvení okapových svodů jsme použili Propasiv Cylinder a na kotvení ostatních prvků (světlo, zásuvka) jsme rozřezali Compactfoam na 30cm kusy.


Protože jsme potřebovali zateplit rychle a zároveň souběžně dělat i vevnitř, zvolili jsme dodavatele. Nicméně se ukázalo, že jsme opět vybrali ne zrovna dobře, což jsme si ale uvědomili relativně brzy (ne jako s elektrikářem) a spolupráci ukončili zavčasu. Nenecháme si sprasit dům a nasekat tepelné mosty jen kvůli něčí neschopnosti. Navíc se později ukázalo, že pan "řemeslník" je asi podvodník a dluží různě peníze. My "naštěstí" dali jen 16.000,- na materiál, ale stejně to není příjemné a ty peníze prostě chybět budou. Nezbylo tedy nic jiného než se do toho opět pustit svépomocí. Přesněji řečeno za pomoci rodiny a s přispěním vlastních sil. Dům nám tedy nakonec zateplovala tchýně (která se zedničinou a stavbami živí a na stavbě nám se spoustou věcí pomohla) a manžel pomáhal. 

Začalo se nakonec ale mnohem později, než se myslelo, protože počasí si s námi hrálo a na Velikonoce třeba sněžilo! Teploty prostě pořád nebyly optimální na lepení EPS, takže se čekalo a mezitím se dělalo uvnitř. Následně jsme měli trochu problém sehnat lešení, a co si budeme povídat, s narozením syna i jiné starosti...takže suma sumárum; namísto aby se začalo v březnu, začalo se v červenci jednou stěnou a v září zbývajícími. 

Polystyren jsme koupili ještě na konci roku 2020 za staré ceny, před zdražováním. Dodání bylo v lednu a od té doby nám ležel u domu, několikrát se rozlítal do okolí, kvůli silným bouřkách a větru a přes léto na něj svítilo slunce, ikdyž byl pod plachtou. V půlce října hotovo, dům zateplený a v lepidle.


Kotvící prvky na fasádu. Na první fotce jsou připravné compactfoamy pro vodní nezámrzné kohouty - vyvrtána díra vrtákem o průměru 25mm. Na druhé compactfoamy pro zásuvky - Vyvrtána díra na kabel a vykoužená díra na krabičku. Compactfoam je vcelku tvrdý a pevný materiál, takže se s ním nedělá extra dobře a vrtání trvá dlouho, navíc se musí pomalu, jinak se to celé začně tavit.


PROPASIV BLOCK A pro kotvení pergoly na terase

DOSTEBA SLK-ALU-TQ pro kotvení stání na auta

PROPASIV CYLINDR na kotvení okapového svodu. Je nutno vykroužit otvor do EPS a přilepit na pěnu.

Takto "rozděláno" jsme měli vcelku dlouho

Konečně pokračování, štít natřený kontaktním můstkem.

Jižní strana

Jak je uvedeno v úvodu, polystyren lepíme celoplošně bez kotvení. V praxi to vypadá tak, že nanesete lepidlo na stěnu, i na polystyren - oboje na hřeben desítku a nalepíte kostku na zeď. Vápenopískové cihly jsou přesné a pokud zdíte poctivě a dáváte si pozor na rovinnost stěn, umožňují zateplení bez kotvení. Strach určitě nemáme protože desky drží na zdi jako blázen. Unesou v klidu člověka, aniž by se odtrhli. Doporučujeme ale jednoznačně kvalitní lepidlo....třeba takový weber je, slušně řečeno, na prd. 

Protože máme na jižní a západní straně před okny externí žaluzie a neřešili jsme to žádnými předpřipravenými boxy (protože cena...) museli jsme si pohrát s ukotvením a místem pro ně. My se rozhodli pro ocelové háky ve tvaru L, dva k sobě aby tvořili U a mohli se polohovat. Háky jsou přidělané na compactfoamu a prostor mezi je doplněn PUR izolací - konkrétně deskami NewTherm od Kabe Farben s tepelnou vodivostí 0,022 W/mK. Protože v místech, kde bude žaluzie je méně izolantu - pouze 12cm namísto 30cm, byly nutné lepší izolační vlastnosti než polystyrenu. na háky jsme pak přidělali cetrisovou desku v tloušťce 10mm a na ní EPS desku, také 10mm aby bylo docíleno jednolitého podkladu pro fasádu. Vnitřky jsou také přelepny EPS deskou a zatáhnuté do lepidla.

Do ostění oken jsou pak zapuštěna pouzdra pro vodící lišty žaluzií






Zateplení udělalo velkou změnu jak ve vzhledu domu, tak i ve vnitřní teplotě. S přicházejícím podzimem a nižšími teplotami bylo znát, jak by dům bez zateplení byl studený. V ložnici byla jedna stěna zateplena a druhá ještě ne a skutečně byl při dotyku cítit veliký rozdíl teplot. Nezateplená stěna byla na dotyk úplně ledová. Po zateplení a stěrce jsme dům 2x napenetrovali a je prozatím hotovo. Z finančních důvodů se finální fasáda odkládá na neurčito.




Komentáře

  1. Proč máte kotvení pro pergolu a pro auto z jiného materiálu? Jsou tam nějaké výhody nebo vyšší pevnost? Díky za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano pro stání na auta jsme potřebovali vyšší pevnost, kterou nám propasiv nemohl nabídnout. Proto jsou prvky jiné

      Vymazat
  2. Zdravím hezký blog!
    Chci se zeptat jakou značkou lepidla jste lepili fasádu bez kotveni? A tou samou i prováděli stěrku? Tipuji Baumit Starcontact. Díky

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě jednou se zkusím zeptat na značku lepidla na fasádu. Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a děkujeme. Omlouváme se za velmi opožděnou odpověď.
      Na fasádu jsme používali baumit duocontact a na stěrku potom Excelmix special.

      Vymazat
  4. Dobrý den, můžu se zeptat, kde jste kupovali "háky" na uchycení žaluzií? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, háky jsou od dodavatele žaluzií - u nás konkrétně společnost ARS Ústí nad Labem

      Vymazat
  5. Plechová fasáda dodá domu nejen ochranu, ale i šmrnc. Moderní design spojený s odolností. Výborná volba pro dlouhodobou kvalitu a krásu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ