HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS


Protože už máme okna, můžeme se pomalu začít připravovat na zateplování. K tomu ale vede dlouhá cesta příprav. Jako první jsme se rozhodli udělat hydroizolaci soklu a zateplení základové desky XPS.


K hydroizolaci jsme použili Elastek 40 Special Mineral, který máme i jako první vrstvu v izolaci podlahy nad terénem. Hydroizolace soklu sahá do výšky 30 cm nad budoucí terén aje spojena s hydroizolací desky, kterou jsme ohnuli přes hranu cca 15cm.

Natavovali jsme postupně pruhy o délce cca 2 metry. Každý má asi svůj vlastní postup natavování ipy na stěny, ale nám se osvědčilo následující... Pruh ipy jsme si položili na desku pod stěnu a nahřáli první horní třetinu celého pruhu. Ten jsme poté v bytelných rukavicích opatrně vzali a umístili na stěnu. Pořádně ale opatrně jsme"uplácali" pás na stěnu a následně nahřáli další třetinu v celé délce a opět pořádně přichytili na stěnu. No a nakonec nahřáli zbytek ipy a dotvarovali podle soklu.

Nejdříve jsme ještě spoje a kraje ipy nahřívali a zednickou lžíci uhlazovali. Pak nám ale bylo řečeno, že se to nedělá, takže dále už jsem toto nedělali. EDIT: spoje jsme potom předělávali, protože nedrželi a odchlipovaly se. Takže za nás spoje a kraje rozehřívat a uhlazovat.

U dveří jsme trochu bojovali s izolací na purenitu, respektive s tím, jak správně vyřešit rohy. Nakonec jsme si s tím ale poradili. Tam, kde nám to trochu nevyšlo jsme raději navařili ještě kousek ipy jako "záplatu". Kolem dveří jsme ale postupovali obzvlášť opatrně, aby jsme je žárem nepoškodili. Nahřáli jsme proto vždy celý kus, abychom už se s plamenem nepřibližovali.



Na fotce je vidět, že východní strana je maličko jiná od zbytku domu. To proto, že na této straně nebude terén tak vysoko a tak jsme ipu mohli rozříznout napůl (výška 50 cm) a vařit postupně roli o délce 3,7 metru. Celou roli (7,5m) bych bohužel neudržela.

Když byla hydroizolace hotová, začali jsme postupně lepit desky XPS. Původně jsme chtěli lepit desky celoplošně na hřeben - stejně jako budeme lepit i zateplení domu. To se ale ukázalo jako nedostatečné protože dvě (někde i tři) vrstvy ipy na vrchu základové desky nám tvoří bouli a deska tedy není ve všech místech správně přitlačená na ztracené bednění. Mezi deskou a bedněním tak byly mezery a deska nedržela. Zvolili jsme proto lepení na rámeček a buchty. Každou desku jsme vyrovnali do vodováhy a podložili klínky aby nesjela.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ