DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ


Po zateplení základů XPS jsme si v DEKu zamluvili bagr a o víkendu konečně zasypali náš velepříkop u domu. kolem domu jsme ještě udělali drenáž kvůli spodní vodě a jílovitému podloží.



Půjčili jsme si bagr Kubota 1,8 tuny, i s odvozem a naftou nás to na víkend stálo 8 tisíc. Ze zkušenosti by nás stejně stálo i najmutí bagristy a navíc už nechceme riskovat s někým neschopným. Proto Tomáš už hrabe vše sám.

Nejdříve jsme zasypali XPS po spodní hranu, pak natáhli nopovku, tak, aby okraj byl mírně nad úrovní budocího terénu aby se schoval do okapového chodníčku kolem domu. Nopovku jsme si na několika místech přivpevnili hřebíčky nebo vruty do XPS. Nopy jsme dávali směrem k domu. Někdo říká k domu, někdo od domu...my s rozhodli takto na základě konzultace s projektantem.


Když byla nopová folie na svém místě začali jsme dělat spád pro drenáž. Zasypávali jsme po malých tloušťkách hlínou a tu se snažili co nejvíc udupávat a hutnit. Spád jsme kontrolovali vodováhou. Pro snadnější zasypávání drenáže jsme si do země v dostatečné vzdálenosti nabouchali roory a o ně zapřeli osb desky. Následně jsem do tohoto "koryta" připravili geotextilii a umístili drenážní trubku. Drenáž jsme pak zasypávali štěrkem s frakcí 32-64 a postupně dosypali nebo vybragrovali terén do roviny kvůli pozdějšímu umístění lešení.




Komentáře

  1. Jakou gramáž geotextilie jste použili?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,

    Jste super a předem děkuji za blog. Drenáže mám udělané naprosto stejně jako na videu. Nad
    Nad drenážema mám kg trubky a napojené svody ze střechy. Mám to zasypané makadamem. Nehrozí riziko, že kamenivo prorazí v budoucnu KG POTRUBÍ?

    Chtěl bych okoli domu kačírek cca 10-30 cm a poté chodníky. Bojím se, aby kamenivo kg potrubí nepoškodilo. Hrozí nebezpečí prasknutí KG nebo ne? Podle všeho, jak to máte asi nehrozí.

    Podle mě, jste svody ze střechy dělali stejně. Čili jsou umístěny nad drenážema. To znamená nad makadamem. Je to tak?

    Děkuju za odpověď

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ