DŮLEŽITÍ POMOCNÍCI NA STAVBU


Pokud se chystáte stavět dům svépomocí, budete potřebovat nemalé množství nejrůznějšího nářadí. Něco budete potřebovat jen jednou nebo dvakrát, a tak se nevyplatí takovou věc kupovat, když se dá vypůjčit. Něco ale budete potřebovat téměř neustále nebo najde uplatnění i po dostavení domu. Tohle je seznam nářadí, které jsme kupovali my. Postupně budeme článek i editovat o recenze jednotlivých kousků :).











Stavební vysavač Parkside PNTS 1500 C4 - 2.189,-
Vysavač pro mokré i suché vysávání s nerezovou nádobou a dodatečnou zásuvkou pro připojení elektrického nářadí. Zatím odzkoušen na auto, interiér a vodu z kyblíku :D
EDIT: Skvělá koupě, protože teď na stavbě využíváme dost na suché i mokré vysávání a je to perfekt.

Prodlužovací kabel na bubnu EMOS 50m, 4 zásuvky - 1.429,-
Vybírali jsme dostatečně dlouhý a hlavně gumový kabel. V popisu bylo uvedeno, že má pevný střed, takže se zásuvky netočí dokola, když se buben odmotává, to ale není pravda. Pokud ale nevyhoří, budeme spokojeni.
Vrtací kladivo Bosch PBH 2100 RE - 1999,-
Kupováno na základě rady a i díky ceně, která je parádní. Sice hobby řada, ale věříme, že vydrží. Zatím vrtala díry do betonu a až na to, že se musela nechávat odpočívat, tak úkol zvládla.
Kapovací a pokosová pila Parkside PKS 1500 A2 + přenosný pracovní stůl PUG 1600 A1 - 3.080,-
Uvidíme, ale zatím řeže super a práce s pilu mě ohromně baví...
EDIT: využita na přesné řezání střešních latí, prken i dělání klínků při zateplování základů.
Příklepová vrtačka Narex EVP 13E-2H3 - 2.690,-
Narexku má mamka už přes 25 let a pořád beží, proto jsme taky vsadili na českou kvalitu a tradici. 2 rychlosti, zubové sklíčidlo (které možná vyměníme za rychloupínací). 
EDIT: mícháme s ní lepidlo, protože zakoupené míchadlo je moc velké a je perfektní, přesně jak jsem čekala.
Samonivelační 360° křížový laser Bosch PLL 360 se stativem - 3.465,-
Na venkovní práce ho sice neužijeme - hobby řada nemá tak silný laser, aby byl vidět ve dne, ale na vnitřní práce bude super pomocníkem při rovnání podlahového EPS, dělání rastru na SDK, obklady a další práce.
Venku je vidět večer, docela dost dobře :) Takže jsme už využili při zaměřování a kolíkování.

Hliníkový žebřík 3x7 schůdků - 1.480,-
Žebřík se hodí vždy a všude.

Míchač barev a malty Parkside - 999,-
Metla je moc veliká a lepislo se s ní míchalo špatně. Na maltu se ale osvědčilo.
EDIT: prodali jsme protože jsme opravdu nevyužívali

Hliníkové pojízdné lešení, dosah cca 3 m, max. nosnost 150 kg - 3.990,-
V rámci dní pasivních domů jsme se byli podívat na stavbě, kde bylo. Moc užitečná věc.
EDIT: lešení je lehké a dá se přenášet i jednou osobou. Plošinu jsme dali až nahoru (navzdory doporučením) a i tak je stabilní. Rozměry dostačující - vejde se člověk, cihly i maltovací saně bez problémů.



 
Fotopast Bunaty mini full HD - 2.990,-
Plánujeme použít na dokumentaci stavby pomocí časosběrného módu a zároveň i jako ochranu majetku před případnými zloději. Nastavení komplet v češtině a jednoduché. Zatím pořizuje časosběrné snímky stavby.
EDIT: první sada snímků měla čas od času  vadný obrázek, ve druhé sérii se asi fotopast nějak resetovala, takže ukazovala špatné datum i čas. Jinak je ale výborná a nastavení je rychlé.












Stavební kolečko 60 l s nafukovacím kolem - 799,-
Kolečko mi naprosto vyhovuje. 


AKU okružní pila Parkside - 1.690,-
Protože zatím na parcele nemáme elektřinu, museli jsme volit bezdrátovou variantu. Na Dewalt nebo Ryobi nemáme :D ale zatím za ty prachy výborná koupě. Stavěli jsme s ní zatím jen boudu ale postačila. Určitě se ale vyplatilo dokoupit druhou baterii, protože na celodenní práci to rozhodně není.
EDIT: aku verzi bychom už nekupovali, navíc se začal sekat kotouč a občas se úplně přestal otáčet. Koupili jsme ale jiný mafl, také Parkside ovšem s přívodním kabelem a ten je super. Krásně se nám s ním řezali OSB desky na záklop stropu.





Úhlová bruska Makita GA 6021 150 mm - 2.569,-
Makita je opět značka, které věřím a u brusky jsme sáhli rozhodně dobře. Pracuje se s ní výborně a je to držák. Madlo lze upevnit doleva či doprava a výměnu kotouče zvládám i já.



AKU vrtací šroubovák Parkside PBSA 12 a 20-Li - 799,- a 1.068,-
Menší šroubovák jsem měla už dávno, a na stavbě jsem ho dost využívali. Bylo ale znát, že má malý výkon a na stavbu bychom potřebovali něco trochu lepšího. Pořídili jsme tedy silnější aku šroubovák a kromě šroubování zvládá i vrtat díry do dřeva, což se hodilo při bednění stropu. Vrtačku jsme používali na díry do cihel a akučku do OSB - urychlilo to práci, kdy bychom jinak potřebovali měnit vrtáky.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ