PŘÍRAVY NA BETONÁŽ ZÁKLADOVÝCH PASŮ


Problém s přitékající vodou v pasech byl vyřešen, a tak jsme se mohli pustit do další práce na základech.


Začali jsme položením zemnícího pásku. Pásek jsme nejdříve rozmotali a narovnali a pak dali do výkopu. Ve třech rozích máme vývody zemnícího pásku ven + jeden vývod k domovnímu rozvadeči. Vývody jsme nechávali dostatečně dlouhé, aby se v případě nutnosti jen zařízly ale nemusely se nastavovat. Spojky zemnícího pásku jsme opravdu pořádně dotáhli a pak spoje přetřeli gumoasfaltem. Aby se pásek nedotýkal země a obtekl celý betonem, vypodložili jsme ho kameny, jak bylo potřeba.

Po uložení zemnícího pásku nasledovaly prostupy na vodu, kanalizaci a pro kolektor tepelného čerpadla. Pro prostupy kanalizace jsme zvolili KG trubku DN200 a dali do ní polystyren. Pro jistotu jsme ještě do obou konců nacpali malé kusy (zbytky) geotextilie, aby popřípadě nasákla proteklý beton, a oba konce pořádně zalepili kusem folie.
Chráničky  jsme také pořádně utěsnili a všechny prostupy zajistili proti vyplávání nebo posunu ohnutými roxory. U tepelného čepradla pak posloužili provázky, které udržely prostupy na svém místě.

 

 




Kvůli vykopané drenáži a prostupům pro tepelné čerpadlo jsme museli v jednom rohu připravit bednění, aby beton nevytekl kam nemá. Použili jsme desky zbylé ze stavby boudy a zapřeli je kolíky a roxory.

Roxory jsme použili i na určení výšky lití betonu. Nivelákem jsme naměřili na roxorech vzdálených cca 3 m od sebe odpovídající výšku a tu pak přenesli pomocí vodováhy i na další roxory, tak abychom měli výškový bod každý metr a půl.

Protože na lití betonu budeme používat pumpu, a věděli jsme, že čtvrt až půl kubíku, které už pumpa nedokáže vyčerpat, vždy zbyde, chtěli jsme si ještě připravit díry na plotové sloupky. Zbylý beton by tak nepřišel nazmar a posloužil by pro budoucí plot. Krásný nápad ale bohužel realizace nedopadla. Zapůjčený zemní vrták si zkrátka nedokázal s naším tvrdým jílem poradit, a tak každá díra na sloupek skončila po cca 5 cm😕.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ