ZDĚNÍ Z VPC CIHEL


Zdění z VPC cihel je sranda, je to rychlé, přesné a kromě vyšší váhy cihel zatím nevidím jinou nevýhodu. Celý dům je projektován do modulu, takže není třeba žádného řezání a člověk si vystačí jen s celými a půlenými cihlami. Práce pak pěkně odsýpá.


Ikdyž je dům projektován do modulu, nedá se vyhnout mezeře, která na delší stěně vznike. Ta je způsobena tím, že cihly jsou 248 mm dlouhé ale modul se počítá na 250 mm. A protože se cihly dávají na sraz k sobě bez promaltování, ty 2 mm vám na delší stěně udělají mezeru klidně 3-4 cm. Důležité je, aby tahle mezera proběhla po celé výšce stěny v jedom místě cik-cak. Ideálně tam, kde nebude vést žádná elektřina, protože v místě téhle mezery na sebe nenavazují elektrokanálky cihel. Mezera se pak vyplní zdící maltou nebo betonem. My jsme si "naši" mezeru na západní straně dali do místa sprchového koutu, kde žádná elektřina určitě nebude :). Ostatní menší mezery jsou pak u stavebních otvorů, kde to také nevadí.

První den jsme pojali jako zkušební - rozmíchali jsme si půl pytle lepidla a začali na krátkém úseku zdi mezi francouzským oknem a HS portálem s tím, že uvidíme jak to půjde. Nakonec jsme za 3 hodiny vyzdili 2/3 první řady nosných zdí celého patra. Skončili jsme jen proto, že se blížila bouřka. Já jsem vždy maltovacími saněmi nanesla asi 2 m dlouho vrstvu lepidla a Tomáš postupně usazoval a rovnal cihly. Já mezitím ještě nosila cihly na desku. Cihly jsme rovnali za pomoci krátké i dlouhé vodováhy a nataženého provázku. 

Stále platí, že zdíme na tupo a rohy tedy neprovazujeme. Do každé druhé řady ale dáváme ocelové kotvy na provázaní rohů a spojů příček.

Za den jsme stihli vždy jednu celou řadu, takže 9 dní volna = 9 řad. Zbytek opět doděláváme postupně po práci včetně usazování překladů.







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ