DOKONČENÍ PŘÍČEK A NATAŽENÍ STROPU DO LEPIDLA


Po peripetiích s naším původně domluveným elektrikářem jsme konečně sehnali jiného. Vypadá to nadějně, takže je potřeba se na rozvody připravit - především dozdít všechny příčky a také natáhnout strop do lepidla k zajištění neprůvzdušnosti.

 

Strop se natahuje do lepidla k zajištění neprůvzdušnosti kontrukce. Ta je důležitá k dosažení dobrého výsledku při BlowerDoor testu a tím k získání dotace NZÚ, která je pro nás klíčová. Natažení stropu do lepidla je jen jedno z mnoha opatření k zajištění vzduchotěsnosti. Dále máme použity těsnící pásky okolo oken a dveří, těsnící pásky na stropě z OSB v podkroví, vzduchotěsný tmel v rozích zdiva a všechny prostupy skrz kontrukci budou taktéž ošetřeny vzduchotěsně. 

Jako stěrku jsme zvolili Webertmel 700. Strop jsme zpenetrovali a největší díry mezi stropními vložkami vypěnovali, aby lepidlo nevytékalo ven.Pak už stačilo jen namíchat lepidlo požadované konzistence a celý strop zatáhnout - včetně přesahu cca 20 cm od stropu po stěně dolů.

Ve dvou jsme z lešení vždy natáhli až kam se dalo a následně posunuli lešení dál a pokračovali. Používali jsme zednické lžíce a malé hladké natahováky bez zubů. Práce šla celkem rychle od ruky a ikdyž bylo hodně lepidla na zemi nebo na nás, tak spotřeba nebyla vůbec nijak závratná. Z původně koupených 21 pytlů jsme totiž na celý strop přízemí použili 4 pytle. Další dva pytle jsme použili na natažení stěn, kde plánujeme přizdívky. Na těch totiž nebude omítka (protože je zbytečné natahovat omítkou stěnu, která se následně zazdí jinou) ale zajistit vzduchotěsnost je potřeba i zde.

Zjednodušeně řečeno, před testem neprůvzdušnosti nesmí být nikde vidět obnažený kousek cihly. Vše musí být ošetřeno.






Kromě natažení stropu bylo potřeba dokončit příčky. To znamenalo dozdít příčky v podkroví až po strop a také dozdít příčku mezi schodišťovými rameny.

V obou případech bylo potřeba cihly seřezávat do úhlu - což bylo náročné především proto, že VPC cihly se obecně špatně řezají. Na stavbě padlo už minimálně 6 diamatových kotoučů a myslím, že to není konečné číslo. Další nepříjemností je velká prašnost při řezání. Ikdyž cihly řežete venku, stejně se nadýcháte prachu a také ho máte všude na sobě. Další věcí je, že nám 150 mm flexa nestačí ani na příčkovky 115mm takže řezání probíhá tak, že cihlu obřežeme po obvodu a následně odklepneme kladivem a dobrousíme vnitřek. Doporučujeme pořízení velké flexy nebo, pokud nemáte dům do modulu, rovnou investici do lepší pily na cihly.

Člověk je ale tvor vynalézavý a vždy si poradí. Proto i my jsme seřezávání cihle zvládli a příčky bez větším problémů dostavěli.



U příčky mezi schodištěm nás čekal ještě menší zádrhel v tom, že schody byly vyšalované a vylité před samotnou příčkou a někde tlakem betonu nezbylo dostatek místa pro 11,5 cm silnou příčku. Museli jesme tedy některé cihly kvůli schodišti brousit či seřezávat, což je vidět zejména na poslední fotce. Pod chody nám vznikla minimístnost na úklidové prostředky.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ