PROSTUPY A ROZVODY


Elektrikáři nastoupili jak slíbili a my chtěli taky přispět nějakou aktivitou a hlavně si udělat přípravu na další etapy. Proto jsme domluvili jádrovou vrtačku a bagr.



Hlavní pro nás bylo vyvrtání prostupů pro přívod a odvod vzduchu k rekuperaci. Ty jsou vedeny v EPE (HR WTW) potrubí o vnitřních průměru 160mm. Vnější obvod je něco přes 19cm, proto jsme volili 200mm otvor. Po krátkém telefonátu s projektantem ohledně správného umístění prostupů jsem naměřila střed prostupu a na řadu přišla jádrová vrtačka. To je parádní stroj! Nejdříve se vyvrtaly díry pro kotvu, na kterou se uchytil stojan vrtačky. Na něj se pak umístila vrtačka, pomocí laseru se nasměrovala přesně na dané místo a srovnala se do vodováhy.Pak už se jen připojila voda a začalo se vrtat. Příprava zabrala víc času než samotné vrtání. Díry byly během chvíle vykroužené.



Další na řadě byly otvory pro rozvody vody do patra. V projektu prostupy nebyly a nás nenapadlo je udělat rovnou při zalívání stropu, což je škoda, protože bychom ušetřili nějakou tu korunu. Nicméně nic co by se nedalo vyřešit správnou vrtačkou. Pro rozvody vody jsme si vybrali potrubí PEX-AL-PEX do hvězdy. Každý koncový prvek (baterie, kohout) bude mít vlastní přívod z rozvaděče. Nechali jsme tedy udělat prostupy 80 a 125mm, aby se tam vše krásně vešlo.

Když už jsme byli v tom vrtání, tak si elektřikáři řekli, že by rádi jeden prostup na kabely do patra ideálně přímo nad rozvadečem. Suma sumárum nám byly vyvrtány 2 prostupy 200mm skrz zdivo a 3 prostupy skrz strop (1x80mm a 2x125mm) za 5.600,-.


Na víkend jsme pak měli na stavbě bagr a Tomáš vyhrabal všechny výkopy pro elektřinu okolo domu - přívodní kabel do domu, kabely k bráně a brance, pro kamery, k bazénu, nádrži na dešťovku atd. 

Brzo se tak možná dočkáme toho, že nebudeme potřebovat staveništní rozvadeč a v domě bude fungujcí zásuvky i světla. Už se na to opravdu těšíme 😁.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ