PODLAHOVÝ POLYSTYREN A KROČEJOVÁ IZOLACE

V podlaze máme celkem 23 cm polystyrenu 150S ve vrstvách 5+8+10cm. Do podkroví jsme zvolili kročejovou izolační vlnu Isover T-N v tloušťce 3 cm. Na izolaci přijde podlahové topení na folii, které necháme zalít 55 mm anhydritu pevnosti 20 MPa dole a 25 MPa nahoře. 



Pro prvstní vrstvu EPS jsme zvolili 5 cm, aby se tam schovaly všechny kabely i trubky vody. Při kladení desek jsem používali laser, který ukazoval finální výšku podlahy a desky usazovali dle toho - někde byly potřeba seříznout nebo přilepit (díky nerovnostem na hydroizolaci). Seřezávali jsme zalamovacím nožem nebo pilou na EPS. Obojí šlo, ale vznikalo opravdu hodně odpadu. Napříště bychom si pořídili třeba plazmový nůž nebo vyrobili řezačku z odporového drátu. Pro lepení jsme používali pěnové lepidlo na cihly, protože to se narozdíl od klasické pěny nerozpíná. Kde bylo potřeba, jsme desky přilepili, zatěžkali a pokračovali dál. Desky jsme kladli na vazbu a další vrstvu do kříže, tak aby nikde nebyla spára, která by vedla přes všechny tři vrstvy odshora až dolů. První vrstva byla opravdu náročná a zabrala hodně času, zato ale další vrstvy už šli jako po másle. Kromě technické místnosti, kde jsme museli vyřezávat trubky i v dalších vrstvách. vyřízlé otvory okolo trubek jsme vypěnili pěnou Ceresit WhiteTeq, která je 4x hutnější než normální pěny. Ta tuhost je opravdu znát.
 

 

Ve třetí, poslední, vrstvě jsem pak dávali dilatační pás s folií. Použili jsme 150mm vysoký dilatační pás z miralonu v tloušťce 10mm. Polystyrenem jsme ho co nejvíce přitlačili, ale stejně vznikla místa kde pás odstával. Přesvědčila jsem se na jiné stavbě, že anhydrit nemá takovou sílu, aby pás přitlačil ke zdi, proto jsme se některá místa, kde byl pás hodně od zdi, rozhodli přilepit. Nejdřívě jsme zkusili lepidlo na folie dle rady ve stavebninách, ale ani po 24 hodinách lepidlo nedrželo. Napadlo mě proto využít obyčejnou tavnou lepící pistoli a chvála bohu... super práce, extra rychlá a okamžitě všechno drželo. Jediné, co je potřeba, je dávat pozor na teplotu lepidla... když bylo moc horké, ničilo miralon.

V podkroví jsme pak použili 120mm vysoký dilatační pás a kročejovou izolaci Isover T-N v tloušťce 30mm. Za jeden den bylo položeno. Volná místa okolo kabelů jsme vypěnili a dilatační pás opět lepili, tentokrát ale po celém obvodu, protože vata nebyla tak vysoká, aby pás správně přitlačila ke zdi.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ