SNĚHOVÁ KALAMITA? SILNÉ MRAZY? MUSÍTE SI PORADIT BEZ TOPENÍ, PROTOŽE NEFUNGUJE

Musím uznat, že u nás na stavbě Murphyho zákony opravdu fungují - nejčastěji ten "Pokud se něco může pokazit, pokazí se to". Opět se nám to potvrdilo, teď když začali silné mrazy, až -15°C (průměrně -10°C) a nám přestalo fungovat tepelné čerpadlo, které se k našemu velkému nadšení spustilo 27.1., tedy hned po týdnu se rozbilo.

 


Nejprve čerpadlo fungovalo, řekla bych, krásně. Z první teplé vody jsme měli obrovskou radost, teplota v domě se postupně pomalu zvedala až na 15°C, což nám přišlo jako fantastické, když ještě není zatepleno a venku bylo okolo 0°C. Najednou ale čerpadlo přestalo natápět bojler na TUV. Přijel servis a zkonstatoval, že to vypadá na špatné nastavení, protože čerpadlo se chová jako vzduch-voda a ne jako země-voda. Jenže to nebyl elektrikář a neměl notebook, a my zase připojení k internetu na stavbě. Že prý bude muset dorazit elektrikář ale do podlahy to topí, takže nás to neznepokojovalo. Jenže v sobotu to přestalo topit úplně. V neděli jsem volala na servis a zkusili jsme jen vyhodit jističe a znovu nahodit. Takový tvrdý restart. Čerpadlo se v tu chvíli tvářilo, že se vzpamatovalo, ukazovalo že topí. To ovšem byla chyba a obrovská lež ze strany našeho čerpadla. V pondělí jsme zkoušeli vzdálenou podporu, ale připojení přes mobilní hotspot prostě nebylo ideální a museli jsme zkonstatovat nutnost příjezd technika. Ten přijel ve středu odpoledne. Od soboty se netopilo! Teplota v domě pomalu klesala k nule.

Technik po napojení na čerpadlo zjistil, že se nechce spustit kompresor, který žene nemrznoucí směs kolektorem. Pokud by bylo čerpadlo vadné, výměna je vcelku složitá. Modlili jsme se, ať se zadaří nějak kompresor zprovoznit, že je chyba jen někde v nastavení. Jinak bychom, než se kompresor vymění, prozatím topili jen topnou tyčí, která je v čerpadle jako doplněk pro případ, že by nestíhalo, ale to se nám nelíbilo, z důvody ceny, kterou bychom za takové řešení protopili.

Bohužel se ale ukázalo, že výměna kompresoru je nutná. Technik po napojení do čerpadla přímo viděl jak topilo a kdy přestalo. Cca týden fungovalo normálně, pak nedošlo k přepnutí, do kompresoru nešla voda a spálil se. Pravděpodobná příčina - špatné prvotní nastavení. Čerpadlo se chovalo jako vzduch-voda a ne jako země-voda.

27.1. spuštění TČ

4.2. servis acond - nenahřívala se TUV

6.2. TČ už nefunguje vůbec

10.2. servis acond - nutná výměna kompresoru

16.2. servis acond - výměna kompresoru

Nakonec jsme moc rádi, že se problém vyřešil, ikdyž to stálo dost nervů a jako kompenzaci vzniklých problémů nám Acond zaslal na účet peníze na proplacení vícenákladů - vyšší spotřeba proudu, pronájem plynového topidla....

Jen na okraj - Taky zafungoval další Murphyho zákon: "Pokud se má něco pokazit, stane se tak v nejnevhodnější chvíli". Na den prvního servisu byl totiž domluven elektrikář, že konečně zapojí rozvaděč! Díky tomu, že nám ale nejde topení, tak nepřijel, i přes to, že na stavbě bylo 10°C protože jsme alespoň spustili plynové topení, aby se tam dalo pracovat. Problémy s elektrikářem se ale táhnou v podstatě od června kdy s prací začal. Takže jsme ukončili spolupráci a budeme doufat, že dostaneme vráceny nějaké peníze, které už jsme zaplatili za materiál, který vlastně nikdy dodán nebyl. Ono mít takového elektrikáře, je stejné jako nemít žádného. Takže sháníme jiného elektrikáře a doufáme, že tenktokrát snad natrefíme na lepšího. Navíc se nám začíná na některých místech na zdech objevovat i plíseň díky vlhkosti, a i přes včasné zásahy se obávám abychom do budoucna neměli problémy :(. Zateplit zatím nemůžeme kvůli počasí. Firma domluvená, materiál na stavbě, ale počasí ne a ne se umoudřit. Tak snad brzy.

To všechno musím řešit teď... ve třetím trimestru těhotenství, kdy už bych měla odpočívat a pomalu se začít připravovat na miminko...My prostě nemůžeme mít nic jednoduše 😂

 

Komentáře

  1. Nejste jediný komu se nepodařilo rozběhnout TC napoprve. My to měli snad až na třetí pokus. Špatný driver, který ničil kompresory. Měnili nám dvakrát celé TC. Pak po výměně kompresoru a nahrani nového driveru TC maka ted rok a úplně vpohode. Roční spotřeba elektriky zatím 4,7 Mwh. A to jsme ze začátku neměli jste interiérové dveře. Je znát to zateplení a celkově pasivní dům. Při minus 18 stupňů nebylo třeba ani topit. Sluníčko přes den natopilo dům.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ