OBLOŽENÍ A ZÁBRADLÍ U SCHODIŠTĚ

Člověk míní, život mění. Velmi platné přísloví ke konci stavby. Aneb když peníze docházejí, kompromisy se hledají. Původní plán bylo schodiště obložené dubovými nášlapy s bílými podstupnicemi z lamina a k tomu kovové zábradlí v antracitové barvě. Nakonec máme prozatím (na několik let předpokládám) plovoučku a dřevěné zábradlí. 


Důvodem jsou nejen docházející finance ale také vytíženost truhlářů a zámečníků. Na kovové zábradlí bychom prostě čekali déle než půl roku a protože už potřebujeme, především kvůli dotaci, zkolaudovat, rozhodli jsme se pro obložení schodiště a zábradlí, jak jinak, než svépomocí.

Jako nášlapnou vrstvu schodiště jsme zvolili laminátovou podlahu od Eggeru v dekoru dubu, hodně podobného naší dlažbě. Přilepená je na lepidlo pro podlahové krytiny 26A od Soudalu. Zakončení je pomocí hliníkové ukončovací lišty (stejné jako máme u obkladů v koupelnách).

Podstupnice schodů jsme vyrovnali lepidlem a uniflotem a následně natřeli bílou omyvatelnou barvou, jakou máme i na stěnách. Přechody schod-stěna jsou vyplněny akrylem.

Přiznáme rovnou, že to není dokonalé. Někde nám to trochu ujelo a je vidět zub u stěny ale bereme to jako provizorní ikdyž funkční řešení a nevadí nám to.




Na zábradlí jsme koupili hoblované hranoly 34x54mm, ty nařezali na požadované kusy, přebrousili a natřeli olejovou lazurou. Pro výsledný odstín podobný barvě podlahy jsme použili Luxol olejovou lazuru tmavý dub a šedý dub v poměru 1:2. 

Spodní část zábradlí vede od stropu podél schodů.  Jednotlivé hrannoly jsme připevnili nejdříve do vrchního hranolu a ten pak přivrtali do profilů sádrokartonového stropu. Spodní konce sloupků zábradlí jsme přivrtali do betonového schodiště na hmiždinku. Vždy jsme si díru ve sloupku předvrtali a vyvrtali otvor, aby vrut mohl být zapuštěný a nekoukal ven. Otvory jsou potom zaslepeny dřevěnými půlkulatými krytkami.


Vrchní část zábradlí je připevněna z jedné strany do stěny a z druhé navazuje na prostřední část zábradlí. Ve spod je uchycena do betonového stropu na hmoždinky. Madlo je na dvou místech přivrtáno vruty a jinak uchyceno na dřevěné kolíčky.

Sloupky prostřední části zábradlí jsme nejdříve přivrtali ke spodnímu hranolu a ten přivrtali do zdi mezi rameny schodiště. Navrchu je zábradlí spojeno s vrchní částí a tím dostává pevnost, dole pak jeden sloupek kopíruje přední hranu stěny uprostřed schodiště. Vrchní madlo je opět na dvou místech spojeno vruty a zbytek na dřevěné kolíčky.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ