PARKOVÁCÍ STÁNÍ SE ZELENOU STŘECHOU

V rámci dotace máme rezervované prostředky i na zelenou střechu parkovacího stání. Proto jsme se pustili do stavby, protože narozdíl od třeba pergoly na terase, toto nepočká. Zelená střecha je navržena extenzivní z rozchodníků a upřímně se na ni moc těším.



Parkovací stání je navrženo pro dvě auta s celkovými rozměry 6x6,6m. Na jedné straně je nosný trám 14x28cm připevněn na 3 kotvící prvky Dosteba SLK-ALU-TQ s nosností 2550-6670kg. Na druhé straně je trám podepřen třemi sloupky 14x14cm. Nosné trámy jsou spojeny devíti trámy 14x28 se sklonem 2%. Dřevo jsme si nechali nařezat a připravit i se zámky ve stavebninách.

Po dokončení zateplení fasády jsme na severní stranu připevnili první nosný trám. Do kotvících prvků jsme na chemickou kotvu připevnili závitové tyče M12 v délce 25 cm. Do každého kotvícího prvku dvě závitovky příčně od sebe. Pak jsme navrtali trám a ten s pomocí 4 dalších lidí usadili na stěnu. Práce to byla náročná, protože už jen zvednout tak dlouhý a tlustý trám je něco, natož ho muset udržet v přesné pozici a nasadit na závitové tyče. Trám se dobouchal velkou palicí ke steně a zajistil pojistnými matkami.




 

Na protější straně stání jsme opět na chemickou kotvu připravili T patky pro kotvení nosných sloupků. Do nich jsme vyřízli mezeru pro patku a na zemi upevnili k druhému nosnému trámu a celé to pak zvedli s pomocí bagru a 4 lidí. Sloupky jsme podepřeli vzpěrami a pomocí bagru začali usazovat jeden trám za druhým. První byl doslova očistec...navíc, když už se nám podařilo ho usadit, zjistili jsme, že je obráceně...takže znova a lépe. Další trámy už ale šli lépe a jakmile si chlapi našli způsob, už tam sázeli jeden trám za druhým. Další den jsme připevnili ještě příčné výztuhy 8x28 mezi trámy a přišroubovali všechny OSB desky tl. 22mm nahoře. 







 

 

Na krajích stání máme trámy 10x15cm v délce 6m jako atiku, aby substrát nepadal ze střechy dolů. Směrem k okapu zelenou střechu ohraničuje kačírková lišta a cca 30cm pás praného kameniva. Skladba střechy nad OSB deskami je: PVC hydroizolační kořenuvzdorná a UV stabilní folie Rhenofol (1,5mm), geotextilie (300g/m2), nopová folie s výškou nopu 20mm, geotextilie, substrát v tl. 8cm a rozchodníkové řízky. Folie je vytažená až na trámy atiky a zvrchu (bude) schovaná pod závětrnou lištou. U zdi domu je stěňová lišta, kterou jsme přilepili a zasilikonovali. Kraje folie jsme svařovali ruční svářečkou na folie.






Za jeden víkend stála konstrukce stání, další víkend pak zabrala zelená střecha. Celková cena stání 111.000 Kč přičemž dostaneme z dotace 25.600 Kč za zelenou střechu.


Komentáře

  1. Plechové střechy - trvanlivé a estetické řešení pro váš domov. Odolné vůči počasí a s moderním designem. Vhodná volba pro dlouhodobou ochranu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ