DŮM, JENŽE JAKÝ?


Rozhodnout se jaký vlastně postavit dům je mnohdy úkol na dlouhé měsíce. Nám to trvalo bezmála rok a rozhodně toho nelitujeme.




Jaký vlastně cheme dům?
Jakmile jsme měli pozemek, začali jsme uvažovat o tom, jaký dům vlastně chceme. Ono to není vůbec jednoduché, protože je takových různých možností, že když se do toho ponoříte, nemusíte se vůbec vynořit :). Zděný dům nebo dřevostavba? Bungalov nebo patrový dům? Každá varianta má svoje výhody i nevýhody a rozhodování není vůbec jednoduché.

Nejdříve jsme chtěli bungalov. Z toho ale rychle sešlo po schůzce s CHKO.

Po návštěvě na stavebním úřadu jsme zamířili na správu CHKO, jelikož jsou s ní prý často problémy ... Spadáme pod CHKO České Středohoří, a ta v této oblasti povoluje pouze domy s obytným podkrovím a sedlovou střechou se sklonem 40°. 500 m nad námi už ale stojí bungalovy... What?!

Rozhodování jsme tedy měli jednodušší - obytné podkroví, sedlová střecha.

Z čeho ale dům postavíme? Otázka, zda je lepší dřevostavba nebo zděný dům je asi stejná jako: "Je lepší Coca-cola nebo Pepsi? Xbox nebo Playstation? Psi nebo kočky?" Prostě neexistuje jednoznačná univerzální odpověď. Pro každého je lepší něco jiného a každý bude urputně bránit svou stranu barikády a útočit na nepřítele všemi možnými prostředky.

Pro nás se stala vítězem boje vápenopísková cihla. Důvodem byla vysoká pevnost, přesnost, únosnost i při malé tloušťce, teplotní akumulační vlastnosti a zvuková izolace. A tak jsem věděli, že namísto původního nápadu postavit nízkopodlažní dřevostavbu, budeme stavět patrový dům z VPC. A protože už od začátku jsme chtěli alespoň nízkoenergetický dům, rozhodli jsme se, že bude rovnou pasivní.

Tím samozřejmě celé rozhodování neskončilo ale teprve začalo. Bylo potřeba rozhodnout jak bude dům velký, navrhnout vnitřní uspořádání, vybrat způsob vytápění a ohřevu vody, vybrat okna...prostě spousta věcí, které je užitečné mít rozmyšené, ještě než se vůbec začně stavět.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ