ZÁKLADOVÉ PASY A KANALIZACE

Po problémech s přípojkami jsme pokračovali s problémy se základy...


Na víkend se konečně zadařilo sehnat bagr - mohli jsme vyhrabat základové pasy. Ikdyž měl bagrista přes hodinu zpoždění, stihlo se toho dost. 

Začali jsme kanalizací, protože nám bagrista našel přípojku (jinde než měla původně být) a mohli jsme konečně usadit kanalizační šachty a položit trubky. To probíhalo velmi rychle a hladce. Tomáš tohle umí a navíc KG trubky do sebe krásně zapadají jako stavebnice.

Když bylo hotovo pustil se bagrista do dorovnání prostoru pod deskou. A tady nastal problém...
Pravděpodobně jsme špatně měřili nivelákem, neumíme počítat nebo se stala jiná chyba a prostě jsme základy přehrabali. To, společně s tím, že projektant zapomněl upravit projekt, po tom, co se celý dům posunul více na jih, kvůli odstupům od hranic pozemku, způsobilo, že jeden roh domu by byl utopený asi metr pod terénem.
Řešení - dát více ztraceného bednění. To ale znamená vícenáklady....😓

Další a o dost závažnější problém nastal při hrabání pasů. Přesně jak jsme čekali se v jednom rohu objevila spodní voda. Ze stěny začala malým proudem přitékat voda a za pár hodin naplnila půlku pasů.
 
Vodu odčerpáváme co to jde, ale pořád přitéká. Dle rady geologa budeme dělat dranáž přímo v pasech, aby voda ze základů odtékala pryč a neponičila beton behěm tuhnutí.

Drenáž máme naplánovanou na 1.5., kdy je volno a můžeme být celý den na stavbě. Betonáž pasů je pak naplánovaná na pondělí 6.5. hned ráno, takže máme co dělat, abychom ještě pasy na betonáž připravili. Potřebujeme totiž udělat onu drenáž, položit zemnící pásek, vyznačit si výšky a zašalovat spadlé rohy pasů. No je toho ještě dost ale snad vše stihneme.


Komentáře

  1. Dobrý den, děkuji za stránky plné poučných tipů. Chci se zeptat jakou dimenzi potrubí v základech jste pro dům volili? V projektu to bohužel nemám. Přemýšlím nad průměrem 160, ale nevím zda to není moc.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ