USAZOVÁNÍ PŘEKLADŮ A PŘÍPRAVA NA PŘÍČKY


Zdá se jakoby jsme měli dlouho pauzu. První patro bychom měli mít už hotové. Pracujeme pořád ale už to nejde bohužel tak rychle. Důvodu je hned několik. Zaprvé musíme chodit do práce, a tak na stavbě můžeme plnohodnotně pracovat jen o víkendech. V týdnu se na stavbu dostaneme maximálně na 3 hodiny a za tu dobu stihneme jen velmi málo. Zadruhé se k nám už dostalo podzimní počasí, a tak déšť někdy způsobí, že nepracujeme vůbec. Za třetí jsme se rozhodli, že před stropem vyzdíme příčky a prostě díky okolnostem, které jsme nemohli ovlivnit, čekáme na materiál.


Víme, že příčky se většinou zdí až když je hotový strop ale po konzultaci s projektantem jsme se rozhodli vyzdít příčky už nyní. Má to pro nás několik výhod. Vyzděné příčky nám pomůžou při podepření stropu a ušetříme tak pár stojek. Přeci jen vápenopísek je pevný a ikdyž je příčka tlustá pouze 115 mm, unese toho dost. Navíc strop by se mohl mírně prohnout a při zdění příček bychom pak zjistili, že se tam poslední řada cihel prostě nevejde...a museli bychom řezat. A ten, kdo někdy vápenopísek řezal, rád se tomu vyhne. Nevýhodou je, že se nám příčky budou trochu plést při skládání stropu, ale věřím, že to půjde. Příčky máme dole pouze v jedné polovině domu. Jižní polovina domu je spojená kuchyň s obývacím pokojem (jeden velký otevřený prostor).

Natřeli jsme povrch desky asfaltovým penetračním lakem a natavili hyroizolaci ve dvou vrstvách stejně jako před zakládáním obvodového zdiva. Příčky jsme zakládali do klasické zdící malty pevnosti M10 a stejně jako obvodové zdivo na 2 řady izolačních cihel.


Usazování překladů byla dřina, ty větší jsou už pěkně těžké a zvedají se špatně. Zvolili jsme postupnou metodu, kdy jsme překlad zvedali vždycky o kousek výš, až jsme se s ním dostali na lešení. Pak ho usadit už nebyl takový problém. Překlady od Vapisu nejsou nosné dokud se nezpevní nadezdívkou a proto musí být podepřeny min 7 dní. Nám podepření nevadí, takže ho necháme pravděpodobně než bude strop. Důlěžité je, že cihly nad překladem mají mít promaltovanou i svislou spáru.

Kromě systémových překladů od Vapisu máme na stavbě u velkých otvorů ještě ocelové překlady: IPE240 a 2xUPN220. Účka jsou svařená k sobě tak, že tvoří jakoby jekl. Rozměrově i celkem vychází do našeho modulu cihel. Z každé strany bude zbývat cca 0,5 cm a nahoře ty 3 cm doházíme maltou. Íčko bylo potřeba obetonovat, tedy i ošalovat. My jsme zvolili desky z každé strany spojené kůly, tak aby hrany lícovali s cihlami. Celé jeto posazené na cihlách vedle překladu a zespoda je přišroubovaná další deska. Pro jistotu ještě celé podepřené kůly, aby to celé vydrželo váhu betonu.




Po odšalování to vypadá vcelku dobře :) Nahoře zbyl cca centimetr, který jsme domaltovali. Účko nám pak nahoru hodil chlapík z místího zemědělského družstva. Fotky z průběhu bohužel nemám, ale alespoň se můžete kouknout na výsledek.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ