VNITŘNÍ ROZVODY ELEKTŘINY

Náš pan omítkář mi ve středu zavolal. jestli můžou v pondělí nastoupit, že jim vypadla jedna stavba a tak mají čas. Zpráva sice dobrá, ale ne když není dokončená elektřina! Okamžitě jsem teda volala elektřikáři, jako co s tím. Domluvili jsme se, že během víkendu se dokončí pokroví, tak aby omítkaři mohli v pondělí začít a běhěm týdne se dodělá spodní patro. 



Následoval extra náročný víkend, týden i další víkend. Já si vzala v práci volno, abych mohla dodělat vše co bylo potřeba a pomohla natáhnout všechny kabely. Nahoře byla vykroužena většina krabiček a natahané okruhy pro zásuvky. Zbytek byl na nás a za víkend se vše stihlo. Vykroužili jsme zbývající krabičky, některé prohloubili a vykroužili díry u země pro přivedení kabelů do elektrokanálků. Kde bylo potřeba, jsme udělali drážky. Naše příčkovky totiž bohužel elektrokanálky nemají...
Následně jsme dotahali zbývající kabely k zásuvkám, vypínačům a čidlům a protáhli všechny kabely kanálky.





Po víkendu chybělo jen dotáhnout kabel k orientačním LED osvětlením na chodbě a schodech - protože k tomu jsme neměli ten správný kabel. V pondělí jsem kabel dokoupila, natáhla a omítkaři mohli v poklidu začít.



V týdnu nás pak čekalo dokončení rozvodů v přízemí, tam ovšem oproti podkroví nebylo přípraveno vůbec nic. Vykroužili jsme tedy úplně všechny krabičky, natahali kabely a připravili vše potřebné tak, aby se omítkaři mohli přesunout i dolů.

Televizní zásuvky jsme vykroužili do výšky 130 cm nad budoucí podlahou. Na výšku TV zásuvek neexistuje žádná norma, a tak jsme prostě jednoduše zkusili, kde bude TV umístěná a následně za ní vykroužili krabičky. Na spojení TV a konzole (ať už Xbox nebo Playstation) jsme použili elektrikářskou lištu zasekanou do zdi. Lišta je úzká a tak 80 cm drážka v cihlách nebude vadit. Na středu krabiček jsem vyřízla do lišty otvory 4 cm velké, tak aby se mohl pohodlně protáhnout HDMI kabel skrz zeď. Samotné díry budou schované za TV a za televizním stolkem. Díry jsem zalepila páskou, aby se omítka nedostala dovnitř a následně celou lištu překryla airstop páskou, protože je snadno omítatelná.



Kabely ke světlům nad obývací pokoj, jídelnu i kuchyň jsme vedli po stropě, kde je plánován SDK podhled. K přichycení jsme použili plastové příchytky na obrázku, které se zatloukli do díry ve stropě a kabel se připevnil elektrikářskou páskou. Super vynález. Příchytky následně ošetříme páskami nebo neprůvzdušným tmelem kvůli těsnosti.


Přichycení kabelů ke stropu v podkroví bylo provedeno trochu jinak. Použili jsme klasické šroubovací háčky s vrutem, které jsme vrtali do OSB přes butylovou pásku.

Po omítkách jsme pečlivě zasádrovali všechny krabičky (129 ks), tak aby sádra byla nateklá úplně v každém otvoru krabičky a byla tak zajištěna neprůvzdušnost. Rozmíchali jsme si dostatečně řídkou sádru a otvor vyplnili větším množstvím sádry. Následně jsme vložili krabičku nebo soustavu krabiček, tak aby nám lícovali s omítkou a byli v rovině. Přebytečnou sádru jsme odstranili a okolí krabiček zapravili sádrou. Po uschnutí jsme krabičky očistili a finiškou dočistili okolí krabiček.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

DRENÁŽ A ZÁSYP ZÁKLADŮ

HYDROIZOLACE SOKLU A ZATEPLENÍ XPS

RASTRY PRO SÁDROKARTONY A ZATEPLENÍ PODKROVÍ